Op bedevaart. Het begint bij een kerk

De KTM is ingereden, juni komt in beeld, ik ga weer op pad. Op bedevaart. Naar Santiago de Compostela. Hoe ik daartoe kom? Op de Motorbeurs in Utrecht, ergens in februari geloof ik, struikelde ik over Horizon Motorreizen. Daar vertel ik dat ik op zoek ben naar een trip van twee weken, bij voorkeur met een groep zonder dat ik overdag last heb van de groep en ik graag een beetje zon wil. Die “last” is natuurlijk onzin. Dat wordt ingegeven door het feit dat veel toerrijders mijn rijtempo niet prettig vinden. Vooral in Spanje kom je fantastische stuurwegen tegen met nauwelijks verkeer. Dan is het zonde om in een groep te rijden die voortpruttelt terwijl zich een weg aandient waar het circuit van Assen jaloers op is. Er is niks mis met pruttelen maar op zulke momenten begint er iets te kriebelen dat ik niet kan onderdrukken. Daar komt bij dat ik soms op onverwachte momenten de brommer langs de kant gooi als ik iets zie dat ik fotogeniek vind. Veel mensen vinden dat getrut met een camera en lenzen vervelend. Fotografie is namelijk een andere hobby. Samengevat: laat mij maar gewoon mijn eigen gang gaan. Maar ‘s-avonds in mijn uppie in een restaurant achter een prak zuurkool, da’s dan weer minder leuk. Dan is een prettige groep soortgenoten om de dag en de ervaringen door te nemen een stuk aangenamer. Een groepsreis biedt het beste van twee werelden.

Horizon Motorreizen dus. Een enthousiaste knul hoort mijn wensen aan en wijst mij op een trip naar Santiago de Compostela van OK motorreizen. Ze volgen de pelgrimsroute. Dat lijkt me wel wat. Niet dat ik Rooms-katholiek ben of iets dergelijks, maar een mooi stuk gummen en dan ook nog iemand die mij m’n zonden vergeeft aan het eind, dat kan ik moeilijk laten lopen. Ik hoop dat de priester voldoende papier in huis heeft want Sinterklaas kon het boek nauwelijks tillen. En zo vind ik vandaag mezelf terug in St. Jacobiparochie in het noorden van Friesland. Het is de thuisbasis van OK motorreizen en de Groate Kerk in dit dorp blijkt het officiële startpunt van het Nederlandse deel van de bedevaart-wandeltocht naar Santiago. Als ik, na een rit van ruim twee uur en enkele regenbuien het dorp nader zie ik de kerk al van ver. Op het plein voor de kerk staat een flink rij motoren opgelijnd. De meeste deelnemers zijn al binnen. Oene Krist, de reisleider, loopt me tegemoet en heet me hartelijk welkom. Ik voel me meteen thuis. Ik loop de kerk in en vind een stoel voorin, naast Robin. We maken kennis. Robin gaat op zijn Honda VFR de trip rijden. We praten wat heen en weer en de stemming is opperbest. Robin vertelt iets met architectuur te hebben. Prachtig. Ik ook.

Wat later legt Oene uit wat we precies gaan doen, Routeplan, hotels, foto’s van bezienswaardigheden die we onderweg gaan tegenkomen, een uitleg over wat de pelgrimstocht precies is en haar historie, anekdotes van eerdere reizen…helemaal goed. Oene deelt het routeboek uit en rond na een kleine twee uur de bijeenkomst af. Robin gaat terug naar Naaldwijk. Da’s dezelfde richting als ik op ga. Hij geeft aan een stuk met me te willen oprijden. Prima. Maar als we de snelweg naar de Afsluitdijk oprijden en ik wat later in mijn spiegels kijk ben ik hem kwijt. Ik houd in en kijk wat rond…niemand. Da’s jammer. Ik besluit door te rijden. Zondag 11 juni, als de trip begint, hoor ik wel wat er aan de hand was. Hopelijk geen motorpech.

Ik heb er zin in!

Alle bedevaart berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.