Op bedevaart. Bilbao en de Picos

Gedesoriënteerd. Als je, zoals wij deze twee weken, elke dag in een ander hotel bivakkeert komt er snel een moment dat je werkelijk geen flauw idee meer hebt hoe die hut van eergisteren, of die van de dag ervoor, eruit zag. Dat stadium bereikte ik een paar dagen terug al. Al die kamers. Tsjonge. Gelukkig niks te klagen. Bedden zijn prima en er is altijd een douche. Voor de rest zal het mij m’n reet roesten. De hut waar we nu in zitten, vier sterren maar geen zwembad, heeft alle personeel in rode jasjes/dasjes lopen en ze hebben een fez op. Zo’n ding dat Tommy Cooper altijd op had. Hartstikke leuk!

Picos de Europa

Vandaag van Oviedo naar Bilboa. Een tripje van driehonderdvijfenzeventig kilometer. Via de Picos de Europa. Een beroemd natuurgebied. Hoge kale rotsen. Nooit eerder geweest. Ergens in die Picos zit een kerkje dat in de rotsen is uitgehakt. Het is een bezienswaardigheid, getuige ook de file aan autobussen die hun uitlaatgassen over mijn stuur heen blazen terwijl we slingerend naar boven rijden. Gelukkig bieden de honderdvijfenzeventig PK’s van de KTM uitkomst. Elk smal gaatje is voldoende om de brommer doorheen te jagen. Het kerkje is aardig. Snel opzouten. Bij een rotonde valt Robin’s oog op een afslag die wij volgens de TomTom niet in de route hebben. Eigenwijs als we zijn doen we het toch. Het blijkt een twaalf kilometer lange pasweg die tenslotte doodloopt bij een meertje middenin de Picos. We zetten de motoren op een parkeerterrein en van daaruit doen we een serie trappen en een stuk weiland dat ons naar het hoogste punt brengt. Een paar groepen blèrende schoolkinderen versperren het uitkijkpunt. Wat maken die een herrie. Dan toch liever Tante Leen uit de Goldwing van Gerrit. Een adembenemend uitzicht. En adembenemend is hier letterlijk, want met dat hete, zwarte en zware motorpak in de brandende zon is traplopen in dingetje. Hijgend en piepend kom ik boven. Kolere. Maar geen spijt! Zie de foto’s.

Lunch

Dan weer op pad. De route slingert over binnenwegen langs de Picos richting Bilbao. We rijden door kloven en over een drietal passen. De natuur is fantastisch. De wegen over het algemeen ook. We maken er een feestje van. Ergens rond 13:00 uur doen we in een tamelijk traditioneel restaurantje een lunch. De kaart met streekgerechten is tamelijk abracadabra maar we gokken een beetje en het pakt goed uit. Geweldig lekker. Ik krijg stukken kip, klaargemaakt met teentjes knoflook en nog wat moeilijk gedoe. Nee, ik maak geen foto’s van die borden. Veel mensen doen dat wel en ik vind dat een achterlijke gewoonte.

Bilbao

Tenslotte bereiken we Bilbao. In de avondspits. Druk. Warm. Heet eigenlijk. We drijven ons pak uit. Ik vraag me af wat vervelender is, motorrijden in de regen of motorrijden in de bloedhitte. Eigenlijk is het beiden ruk. Is er iets wél leuk aan dat motorrijden? Jazeker wel! Maar daarvoor moet je achter me komen rijden als ik door de kloven van de Picos stuur. Bijvoorbeeld. Ik heb nu ook ontdekt dat zo’n KTM prima op zijn achterwiel rijdt. Het gebeurde per ongeluk maar met die tractiecontrole is het peanuts. En ook best grappig. Dat kunstje ga ik perfectioneren. Op de Coolsingel of zo.

Diner gaat fout. Het is niet goed doorgekomen bij de boeking. We krijgen wat snacks en wijn en verder niet. Een staande receptie en dat vind ik dan weer leuk want veel dynamischer. Iedereen praat met iedereen. Dat lukt nooit als iedereen op zijn platte gerrit aan tafel zit.

Morgen verlaten we Spanje en zetten koers naar Bordeaux. Uit ervaring weet ik dat het rijden nu minder wordt. Lange, rechte saaie wegen. Adieu bergen. Jammer. En ik heb nog een opdracht: een fatsoenlijk plaatsnaambord van de stad Bilbao zien te vinden voor een foto. Want ons paard heet ook Bilbao. Zou leuk zijn.

Alle bedevaart berichten

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    De Coolsingel wordt binnenkort afgesloten dus dan kan je daar helemaal goed op het achterwiel stunten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.