Van tentje naar tent. Alles moet groter!

Moet alles groter? Nou, niet persé natuurlijk. Immers, elk voordeel hep z’n nadeel, zegt Cruyff. En die had altijd gelijk.

In augustsu 2020 besloot ik om eens niet in een hotel te gaan zitten maar op een camping. In een tentje. Omdat ik hotelkamers doorgaans erg saai vind. Kamperen is iets waar ik bekend mee ben. Lang geleden kampeerden mijn ouders ook. En als kleine snotneus moet je dan mee. Daarna kampeerde ik soms met mijn toenmalige motorclubje. Tijdens Hemelvaart en Pinksteren. Noodgedwongen omdat dat toen goedkoop was en de financiën werden opgeslokt door de afbetaling van de nieuw gekochte motor. Daarna, toen ik mijn vrouw een jaar kende, kampeerden we een paar zomervakanties in Oostenrijk. Aan de Ossiachersee. En nu ben ik dat opnieuw gaan doen. Op de vliering vond ik een simpel koepeltje. Twee stokken. Een nog twee stokjes voor het luifeltje. Het tentje stelt geen moer voor. Twee bij twee meter. Het voordeel hiervan? Het ding staat in minder de vijf minuten overeind. Je mikt je slaap- en overige spullen erin en je bent klaar. Het nadeel hiervan? Met je slaap- en je overige spullen erin kan je je kont niet keren. Als je iets nodig hebt moet je eerst zooi verplaatsen. In dit tentje doe je dat voortdurend: zooi verplaatsen. En als je ‘s-nachts eruit moet voor een sanitair dingetje dan opnieuw… zooi verplaatsen. Dat alles wordt nog vervelender als het slecht weer wordt. Je stoeltje staat buiten. Dat kan niet binnen want geen ruimte. Dus als je wilt schuilen omdat het regent is de enige optie: languit op je slaapzaak. Of naar de kantine. Als die er is. In de regen is zo’n klein tentje armoe. Mijn mening. Dan gaat het erg veel op werken lijken.

Na één nacht proberen wist ik: een iets grotere tent is handiger. En dus kocht ik een koepel met iets dat lijkt op een voortent. Zeker, dat gaf verbetering. Een deel van mijn spullen konden in die voortent zodat ik ruimte overhield in de slaaptent. Overzicht! Beter! Zelfs mijn stoeltje paste erin. Met dit tentje ben ik in totaal zo’n zes weken op pad geweest, vorig jaar en ook in 2021 samen met reisgenoot Adrie. Met pakweg vijf minuten opgezet en ongeveer zeven minuten voor het weer inpakken. Opvouwen is altijd iets meer werk. Maar ook met dit ding het nadeel met regen: jawel, ik kan binnen zitten maar het houdt niet over. Letterlijk. Daar komt bij dat ik ook probeer mijn eigen potje te koken. Dat gaat niet in dat kleine voortentje. Te gevaarlijk. Als je de brander omstoot staan je wenkbrauwen in de fik. Koken moet dus buiten. En da’s weer niet fijn in de regen. Waarvoor ik steeds over regen begin? Omdat dat nou eenmaal voor komt als je twee of drie weken op pad bent. Natuurlijk kan je dan alsnog besluiten een hotel of een B&B te nemen. En als het ‘s-middags buitengewoon takkenweer is zal ik dat ook wel doen. Maar als je aan het eind van de middag met redelijk weer op de camping aankomt, je de boel overeind zet en dan ‘s-nachts het weer omslaat waardoor je de volgende ochtend in de regen zit? Dan is dat kleine voortentje opnieuw tobben.

En dus ga ik nu voor een grotere tent. Ik vond de Coleman Coastline 3 Plus op Marktplaats. Voor vijf tientjes mocht ik hem meenemen. De tent heeft ook maar drie stokken maar is hiermee een tunnel die wat hoger is en een voortent van circa tweeënhalve meter diep heeft. Dat geeft een stuk meer ruimte. Stoeltje en tafeltje erin. Potje koken kan ook binnen. Helemaal top. Het opzetten in vijf minuten, dat gaat niet lukken. Een eerste poging, waarbij ik het op mijn dooie gemak deed, vergde twintig minuten. Voornamelijk ook omdat de vorige eigenaar het ding chaotisch had opgevouwen. Ik verwacht dat de tent na een paar keer oefenen en een beetje slim opvouwen in vijftien minuten staat. Wat ook handig is: je zet eerst de buitentent op een daarna hang je slaaptent er apart in. Als je de boel met regen moet inpakken werkt deze volgorde natuurlijk andersom maar dan is dit in je voordeel: je pakt al je bagage in de tent droog in, dan pak je de slaaptent droog in, je bindt alle spullen op de motor en dan als allerlaatste haal je buitentent omlaag en pakt die (desnoods) apart in.

In mei tijdens een lang weekend Vogezen ga ik eens kijken hoe dit bevalt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.