Alweer een rondje Frankrijk – 8

Ontbijten maar ik ben een tikkie laat. Ik raak met Hans in gesprek, dat duurt even, en als ik tenslotte het parkeerterrein oploop is iedereen weg en zie ik Hans de poort uitrijden. Daar heb ik geen moeite mee. Een dag alleen rijden is ook wel weer eens prettig. De enige op wie ik dan hoef te letten ben ikzelf. Dat moet te doen zijn. Het weer valt wat tegen. Grijzig en een graad of achttien. Vanwege de voorspellingen heb ik mijn doorwaaijas aan en dat is te optimistisch. Maar het gaat.

Vandaag verlaten we Castellane en steken we over naar ski-oord Valberg. Een beetje naar het noordoosten. Vlakbij de Italiaanse grens. Valberg ligt op zeventienhonderd meter hoogte. Dat betekent dat het frisser is dan beneden in het dal. Hemelsbreed is het een stukkie van niks maar Maurice heeft er een leuke lus van ruim tweehonderd kilometer van weten te maken. De route gaat langs de Verdon. Brede, overzichtelijke wegen. Bochten, uiteraard, kan bijna niet anders in dit deel van Frankrijk maar je kunt vaak vooruit kijken. Dat maakt het rijden makkelijker. Ergens kom ik langs een volledig verlaten dorpje. Er hangt geen raam meer in de sponning. Ook een kerkje. Alles is stil en dood. Ik zou graag binnenkijken. Urbex fotograferen. Leuk! Maar de borden “militair oefenterrein” die overal staan houden me tegen. Ik voel er niks voor om een paar dagen door Macron ondervraagd te worden. Jammer. Dan treft ik enkele reisgenoten. De brommers geparkeerd. Ze genieten van het uitzicht. Een mooie gelegenheid voor mij om wat warmers aan te trekken.

Koffiestop in het pittoreske dorpje Mons. Prachtig uitzicht over de omgeving. Dan de Col de Bleine. Smal maar ruig. Hoge rotswanden. Stil op de weg. Dan treft ik een ander groepje reisgenoten waar ook Assen-Jan en Angelique bij zitten. Maurice rijdt voor. Ik rijd even mee. Het gaat van-dik-hout-zaagt-men-planken tot aan de lunch in een gehucht dat Aiglun heet. Het gat is zo klein dat er zelfs geen kerkje is. Niet gezien, tenminste. Wel die ene rotbocht, natuurlijk. We eten in een restaurantje dat uitzicht op de kloof biedt. Het terras hangt deels aan de rotswand. Spectaculair! Na de lunch gaat in de kloven opnieuw het gas erop. Tot we bij de Gorges du Cian komen. En inmiddels is het ook weer serieus warm geworden. We stoppen op een smalle parkeerhaven. Motorjas weer uit, doorwaaijas weer aan. De groep is ondertussen al vertrokken zodat ik het rijk weer alleen heb. Tijd voor wat foto’s. De weg door de Gorges is een feest. Evenals de kloof zelf met uitsluitend donkerrode rotswanden. Wat is leuker, gooien en smijten of van de omgeving genieten. Lastig. Ik kies nu voor het eerste. Het laatste kan de komende dagen nog wel een keer.

Het is rond half vier als ik in Valberg arriveer. Een duidelijk ski-oord. Geen twijfel. Alleen is de skiverhuur gesloten. Daar baal ik van. De liften draaien ook niet. Hmm. We bivakkeren nu voor vier dagen in appartementen. Prima. Martine maakt me even wegwijs, douchen en stukkie schrijven.

Andere wetenswaardigheden? Jawel, de achterband. Dat wordt een dingetje. Er zit nog maar twee millimeter profiel op. En ik moet nog een ruime tweeduizend kilometer. De warmte en het grove wegdek hier eisen hun tol. Mijn eerdere inschatting dat de slof het zal volmaken tot thuis gaat waarschijnlijk niet uitkomen. Ik houd het in de gaten en zoek ondertussen waar de Franse KTM-dealers zitten. En ik doe aan bandenmanagement. Net als Max Verstappen. Die heeft daar succes mee. Wat dat inhoudt? Niet steeds volgas naar de volgende bocht spuiten. Bijvoorbeeld.

De rit van morgen laat ik schieten. Nee, niet vanwege de banden. Maar na al die dagen op de brommer is een dag wat anders ook wel eens prettig. Je kunt hier prachtig wandelen. Met de camera mee gaat dat helemaal goedkomen. En vanavond naar Max kijken. Internet gaat hier als een jekko. Tot nu, tenminste. In Castellane was het maar behelpen. Hopen dat Max nu eindelijk eens niet de boel naar de klote helpt.

Alle berichten Rondje Alpen met MoorMotor

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.