Alweer een rondje Frankrijk – 4

Na het diner doen we een wandeling. Met een klein groepje. Allevard centrum. Het is rond de klok van negen en het schemert. Vreemd dorp. Grote tuin achter het hotel met zwavelbaden. Dat ruik je. Dan lopen we het kleine centrum in. Er is niemand. Maar dan ook echt niemand. Oude, grote, klassieke huizen met vier, vijf verdiepingen. hier en daar dicht getimmerde ramen. Er brandt nergens licht. Oh ja, toch. Bovenin twee raampjes. Alles bij elkaar maakt Allevard een sinistere indruk. Dan wordt er op mijn schouder getikt. Ik schrik me de kolere. Net als ik verwacht dat graaf Dracula zijn tanden in mijn bevallige nek gaat zetten wijst een medewandelaar op nog een raampje waar licht uitkomt. Dank je wel.

Het ontbijt, de volgende ochtend, is zoals een ontbijt moet zijn. Ik pel een eitje. Geen zout. Op een tafel verderop staat een buttplug van dertig centimeter. Met peper. Dat zoek ik niet. Dan vind ik een vingerhoedje met zout. Terug bij onze tafel is mijn gepelde eitje vervangen door een ongepelde. Een grapje van Assen-Jan. Iedereen ligt in een deuk om mijn verbaasde gezicht. Motorrijders met humor. Tsja.

Tegen mijn gewoonte in rijd ik vandaag met een groepje van drie mee. Met Maurice voorop als toerleider. Want ik heb eerder ontdekt dat dit groepje mijn tempo rijdt. We vertrekken vroeg want zo’n dikke driehonderd kilometer op het programma. Eerst door het mierennest dat Grenoble is tijdens spitsuur. Dan de route Napoleon op. Maar niet helemaal. Half toeristisch Frankrijk rijdt die route en dat is druk, druk, druk. Maar Maurice heeft op verschillende plaatsen bypasses gevonden. Slim. Paswegen die eromheen lopen en waar je geen sterveling tegen komt. Het enige nadeel, het zijn kriebelwegen. Twee meter breed, hooguit, en ontelbare onoverzichtelijke bochten. Al snel is duidelijk dat dit de habitat van Maurice is. Hij heeft het zichtbaar naar zijn zin. Ik minder. Ik heb liever meer ruimte. Maar het gaat best, het is droog, redelijke temperatuur en de natuur en de uitzichten over de dalen is schitterend.

Lunch is een dingetje. Veel restaurants zijn dicht. Toch vinden we een geschikte hut en de eigenaar doet echt zijn best om het ons naar de zin te maken. Leuke mensen, die Fransen. Verder weer en opnieuw heeft Maurice een bypass. Een col de huppelepup. De naam is me ontschoten. Sorry. Het gaat ook regenen. Niet hard maar genoeg om de boel nat te maken. De col van Maurice is smal. En dan bedoel ik ook smal. Echt smal. Twiggy was smal, nou, dit is smaller. En nat. En slecht wegdek. Met diepe afgronden. Met geen hekkie ernaast. En tegenliggers. Twee cementauto’s bijvoorbeeld. Gelukkig komen ze niet uit een van de vele blinde bochten. Ze stoppen zodat wij kunnen passeren. Dat  lukt met moeite. Alles bij elkaar maakt dat ik niet prettig vooruit kom. Maurice wel. Dit is zijn habitat. Oh, dat schreef ik al. Als een paard en wagen pogingen gaat doen me in te halen begin ik me af te vragen wat ik hier doe. Oh ja. Toeren met MoorMotor. Tenslotte bereiken we de uitgang. Heelhuids. En het wordt weer droog. En de wegen worden weer zoals ik ze prettig vind. De laatste veertig kilometer vind ik eindelijk mezelf terug. Op een weg waar ze in Assen jaloers op zijn. Gas erop en gummen. Nee, geen steppies aan de grond maar veel scheelt het niet. Het laatste stukje naar het hotel rijdt Angelique, de vrouw van Assen-Jan voor me. Angelique kan ook gummen. Mooi om te zien. Tot ze vlak voor een blinde bocht naar links gaat proberen een auto in te halen. Met een snelheid die te hoog is voor die bocht. Ik schrik me het apelazer en schreeuw in mijn helm “Nee!!!! Dat gaat niet!!!”. Stom natuurlijk. De enige die het hoort ben ikzelf. Maar Angelique heeft het goden zij dank door en ze remt de brommer terug achter de auto. Pffffff. Niet meer doen Angelique!

Diner achter de kiezen, we gaan wandelen. Naar een beeld bovenop een berg. Nou…..dat lees je morgen.

Alle berichten Rondje Alpen met MoorMotor

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.