Duitse middelgebergtes – Fritzlar

Er is ruimte voor een weekje gummen. En dus ben ik vandaag vertrokken. Via Duitsland richting Tsjechië. Door wat men noemt: het Duits Middelgebergte. Dat begint bij het Sauerland en dan via het Thüringerwald naar het Erzgebergte, stukje Tsjechië en dan hetzelfde onderlangs weer terug. Dat dus. Vierentwintighonderd kilometer uit en thuis. Geen Alpen pukkels maar volgens kenners is het wél een erg mooie rit. Ik denk er zeven dagen rijden voor nodig te hebben. Maar het kunnen er ook zes worden. Of acht. En het idee is om op campings te overnachten. In een tentje. Nou vooruit, de eerste dag nog even niet. De eerste overnachting doe ik in een geboekt hotel. In Fritzlar. Misschien had ik daar beter meteen een camping voor in de plaats kunnen zoeken want die hotelkamer: heet. Bloedheet. Een sauna zou er jaloers op zijn. Gelukkig heb ik vlak voor vertrek een coolvest aangeschaft. Zo’n watergevuld ding. Ideaal. Ook in hete hotelkamers. Morgen is de bestemming dus een camping in Rossdorf. Nee, niks gereserveerd. Maar ach, zo’n koepeltentje, hoeveel gras is daar voor nodig? We gaan het zien. En het moet natuurlijk wel een beetje prettig weer zijn. Anders wordt het toch weer een hotel.

Om half negen rijd ik de straat uit. Eerst maar eens naar Venlo. Dat duurt twee uur. Spijkerbroek en doorwaaijas. Rustig op de snelwegen. Prima rijden. Dan de grens over en meteen zie ik onweersbuien in de verte. En daar valt ook regen uit. Gadver. Jawel, daar heb ik kleding voor bij me maar het idee was dat ik die niet nodig zou gaan hebben. Achter een benzinepomp besluit ik toch maar om te wisselen. De autobahn weer op. Na een klein uur eraf en dan binnendoor verder. Het Sauerland in. Zo langzamerhand een thuiswedstrijd, maar altijd mooi.

In de buurt van de Biggesee is de temperatuur opgelopen naar een schappelijke zevenendertig graden. Het textielpak heb ik alweer omgewisseld voor de doorwaaijas. Met mijn coolvest eronder. Dat scheelt. Bij de Biggesee is het druk. Alles wat Duits is en kan drijven zit of ligt in het water. Ze hebben gelijk ook. Dan doemt er een file op. Ik rijd erlangs maar krijg dan een tegemoetkomende ambulance met sirene en zwaailicht. Erachter motorrijders die naar me gebaren: omdraaien! Juist. Fijn. Ik gehoorzaam en rijd terug. Een omleiding is gelukkig snel gevonden. En door. Ergens beland ik op een geweldige stuurweg maar andere motorrijders gebaren dat ik kalm aan moet doen. Opnieuw ben ik een gehoorzame jongen en inderdaad, iets verderop op een parkeerplaats staan een zwik Polizei motorrijders naar de kant te dirigeren. Ik mag doorrijden. Terecht. Ik rijd als een brave huisvader en heb een keurige standaarduitlaat. Niks op aan te merken. En door.

Dan verdwijnt de zon en bouwen onweersbuien zich op. Natte wegen geven aan dat het met de pret gedaan is. Ik besluit opnieuw om om te kleden. En inderdaad, een kwartier later komen de spetters. Het voordeel: het koelt af naar twintig graden. Het nadeel: het is niet leuk rijden in de regen. Donker en somber. De omgeving is nog steeds prachtig maar ik heb er even minder oog voor. Ik besluit om de geplande route te laten voor wat het is en via Winterberg door te steken naar Fritzlar, waar het geboekte hotel zit. Het levert me ruim een uur tijdwinst op. Rond vijf uur in de middag draai ik Fritzlar in. De route stopt precies voor het hotel. Inchecken gaat vlot. Bagage eraf en naar de kamer. Douchen. Restaurantje zoeken.

Fritzlar heeft een kleine Altstadt met veel vakwerkhuizen. Het centrale plein is sfeervol, herbergt acht terrassen en alles is open. Ik laat me de Wiener Schnitzel (uiteraard) met de Weizener goed smaken. Dan een kleine wandeling en de boel even verkennen. Met een stief kwartier is dat klaar. Zo groot is het allemaal niet.

Morgen verder naar het oosten.

Alle berichten

 

2 reacties

  1. Herman schreef:

    Mooi verslag inderdaad Duitse Politie weet de juiste plekjes te vinden. Houd de bandjes onder .

  2. Adrie schreef:

    Veel plezier Ron. Als je ons wil bezoeken, we zitten vlak bij Hann Munden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.