Juggernaut: een oude motorclub

Het is goed mogelijk dat ik na pakweg 35 jaar hieronder iets over het hoofd gezien hebben, dan wel de plank faliekant mis sla. In dat geval mijn excuses hiervoor. Vertel me in dat geval even hoe het wel was.

Motorclub Juggernaut werd op 26 februari 1975 opgericht door ene Steve Koole (knalrood motorpak, lange rode baard, reed op een oude Ducati, twee weken later spoorloos verdwenen en daarna nooit meer teruggezien) die feitelijk het initiatief nam, samen met Ed Zijderveld, Ronald Bol, Hans Boogaarts, Ron Putting en Luuk Heykoop. Snel hierna sloten Sjaak Marges en de broers Wim en Fred Lubbers zich aan. De feitelijke oprichting vond plaats ten huize van Steve Koole ergens in Spijkenisse. Steve werd voorzitter. Omdat hij echter snel uit beeld verdween moest er een andere voorzitter komen waarvoor Ed zich meldde.

Waarom een club? Die club kwam er omdat genoemde jongens op hun motorfietsen vrijwel iedere zaterdagmiddag bij motorhuis Safe in de Rotterdamse Gaesbeekstraat de koffie opzopen. Omdat dat beregezellig was, de jongens het samen goed konden vinden en toevallig de hele zwik op twee wielen gemotoriseerd was was het geen onlogische gedachte om dit wat beter te structureren.

Waar komt die naam vandaan? Er bestaat een speelfilm genaamd Juggernaut die door Ron en Luuk bekeken werd (zonder enige bedoeling vooraf; gewoon “een bioscopie pikken”). Toen de club werd opgericht moest er een naam komen. Tegenwoordig zou je daarvoor een ludieke hollandse nemen of iets oubolligs zoals MC Rotterdam of zo. Maar we hadden iets met stoere engelse namen en dus kwamen we op MC Steppenwolf. Maar dat klonk toch te gezocht. Toen schoot Ron die speelfilm te binnen en stelde voor om er Juggernaut van te maken (nee, dat klinkt niet gezocht???). Volgens een engels woordenboek bleek dit te betekenen “iemand die bereid is om voor een idee of plan alles te geven”. Toepasselijker kon niet, vonden we, want elke zuurverdiende rotcent ging in die motors zitten.

We deden het professioneel. Ronald Bol stak energie in het maken van een verrekt leuk clubblad genaamd “de Vrolijke Vastloper” waarbij wat later het kopieerwerk door John van Baaren werd geregeld op zijn werk. Hoe John dat regelde met zijn werkgeveDeVrolijkeVastloperr hebben we nooit helemaal begrepen, want stapels papier kwamen daar iedere maand vandaan, die door Ron en John aaneen werden geniet om tot een fatsoenlijk boekwerk te komen. We schreven bij de KvK in als club en Ron opende een girorekening bij de Postbank. Wim Lubbers ging zich met het opzetten van toerritten bezighouden waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van door de ANWB uitgezette routes en waarvoor zij gratis kaarten uitgaven. De bordjes vindt je nog steeds overal in het land. We vonden zelfs een heel leuk clubhuisje op de hoek van de Tochtstraat in Rotterdam-Noord waar we iedere donderdagavond bij elkaar kwamen om over niks en van alles slap te ouwehoeren. Dit clubhuisplan is later door allerlei gemeentebesturen overgenomen en leeft nu voort als hangplek voor jongeren Singeltje(er zijn er ook voor ouderen). Een jaar later werd de Tochtstraat verlaten omdat het lokale buurtwerk de ruimte sloot. Ze gaven ons een ruimte in voormalig schoolgebouw “De Vink” in de Vinkenstraat, op de bovenste verdieping. Dankzij subsidies van de gemeente timmerden we hier een bar en wat meubilair en smeerden we wat liters granol en verf op de muur om het kille lokaal wat meer sfeer te geven. Daar zijn een hoop avonden in gaan zitten.

Voor onze toerritten, altijd op zondagochtend, verzamelden we achter het Centraal Station in Rotterdam bij “paviljoen ‘t Singeltje”. Zie foto. Dat paviljoen staat er nog steeds. Het is nu een shoarmatent en de stoep is in beslag genomen door een paar duizend fietsen.

Het einde. Begin 1981/82 begon de harde kern uit elkaar te vallen. Er werd getrouwd, huisje, boompje beestje…andere mensen kwamen erbij, de mensen van het eerste uur hadden hier geen klik mee en begonnen weg te blijven. Iets welke club meemaakt. Ikzelf maakte iets dergelijks mee toen ik in 1982 tijdens een toerweekend van Juggernaut mijn huidige vrouw ontmoette en ook wij andere interesses begonnen te krijgen. Mijn motor ging in 1983 de laan uit en ik stopte met Juggernaut. Mijn broer zette de boel voort, andere mensen kwamen erbij. UIteindelijk viel in 1985 (geloof ik) het doek en heeft mijn broer de club opgeheven, de girorekening opgezegd, en met de overgebleven leden de clubkas erdoor gejaagd tijdens een prettig weekend. Einde Juggernaut.

Ledenlijst. Na een aantal “Vrolijke Vastlopers” (ons huisblad) te hebben doorgespit valt de volgenToerkalenderde lijst van namen te noteren van mensen die ooit voor korte of langere tijd lid van de MC zijn geweest (op volgorde van voornaam), op het gevaar af dat toch nog iemand vergeten is natuurlijk. Ook kunnen sommige dames er twee keer op staan: één keer met meisjesnaam en één keer met de naam van de vent waarmee ze getrouwd zijn, want we hebben heel wat huwelijken aan de praat zien komen (en zien stranden). Tegelijk wil ik aantekenen dat er namen bij zitten waar ik me helemaal niks meer bij kan voorstellen. De tand des tijds, inderdaad.

1  Aad van der Horst
2  Andries van de Broek
3  Astrid Solter
4  Anja Euser
5  Bea van Baaren
6  Bea van de Weerd
7  Ben van Aken
8  Carla Stofregen
9  Carla van Nieuwenhuyzen
10 Cees Berm
11 Chris van de Weerd
12 Conny Barendregt
13 Cor Putting
14 Dinie van de Weerd
15 Ed van Nieuwenhuyzen
16 Ed Zijderveld
17 Edith van Domburg
18 Elly van Houwelingen
19 Ferry Smith
20 Flip Oudshoorn
21 Fred Lubbers
22 Frits Bakhuysen
23 George Scheffer
24 Gerrit Verstegen
25 Gunther Tombal
26 Hanni Barendregt
27 Hans Boogaarts
28 Hans Harteveld
29 Hans Meyers
30 Harry Boekholt
31 Henk de Koote
32 Henk Klinge
33 Hennie de Bruin
34 Hennie Westervoorde
35 Ineke Boekholt
36 Ineke Diender
37 Ineke Swinkels
38 Ingrid van Laatum
39 Jaap van der Vorm
40 Jan van Ginneken
41 Jan Vermeulen
42 Janine Willems
43 John Donker
44 John Jacobs
45 John Royers
46 John van Baaren
47 John van de Bosch
48 Jolanda Oudshoorn
49 Kees Jellema
50 Koos Schippers
51 Lia van Oudheusden
52 Luuk Heijkoop
53 Marja Verstegen
54 Mark Offerman
55 Martin Kalishoek
56 Mike Scholman
57 Nico Sempel
58 Olga Velder
59 Patricia Marges
60 Patrick Abas
61 Paula van de Lingen
62 Peter Schapers
63 Petra van Loenhout
64 Piet van Holst
65 René Stuij
66 Rens Dik
67 Rini Legen
68 Rob Berveling
69 Rob Haazer
70 Rob Kroon
71 Rob van Eijk
72 Ron Putting
73 Ron van de Lingen
74 Ronald Bol
75 Ruud Rotmeyer
76 Sjaak Marges
77 Steve Koole
78 Tanja Nelisse
79 Theo Terwindt
80 Wil Delicaat
81 Wilma de Boo
82 Wim Lubbers

8 reacties

 1. Rens Dik. schreef:

  Wat leuk om deze site te bekijken. Binnenkort gaan wij een vakantie vieren in Otterlo. Elly heeft daar goede herinneringen aan. Zijn er ook nog foto,s van die periode met MC Juggernaut? Groetjes Rens en Elly Dik.

 2. Mike schreef:

  Jezus!! Da’s leuk!!!
  Groetjes. Mike Scholman

  • ronputti schreef:

   Ha die Mike. Leuk je weer te lezen. Kan je je Olga nog herinneren? Op camping de Zanding in Otterlo? Jij hebt op zaterdagavond haar naam nog lopen brullen. Ik ben inmiddels 35 jaar met haar getrouwd. Als je even rondklikt vindt je ook bergen foto’s uit die tijd terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.