Een proeverij in Ouderkerk

Er komt een email binnen van Whisqy.com. Nog nooit van gehoord. Een whiskyspecialist in Ouderkerk. Ze bieden een proeverij aan. Ik krijg wel vaker van dit soort emails en meestal druk ik op Delete. Maar om één of andere reden blijf ik hangen en besluit ik even te kijken. Waarschijnlijk omdat ik het op dit moment niet zo druk heb. Ouderkerk blijkt vlakbij te zijn. Nog geen tien kilometer. De proeverij is al binnen enkele dagen, ‘s-avonds en ik heb tijd. Alles bij elkaar genomen besluit ik een kaartje te kopen. Waarom ook niet?

Whisky proeven en autorijden is een erg slechte combinatie. Nooit doen. Dus vraag ik Olga om me te brengen en, vooral, ook weer op te halen. Da’s wel zo praktisch. Zo geschied. Rond 19:45 uur stap ik de zaak binnen. Eerste indruk: prettig. Een rustige en overzichtelijke winkel. Alle whiskies keurig uitgestald. Strak op rij, merken verzameld op type, per merk de soorten whiskies bij elkaar, etiketten netjes gespiegeld. Helemaal goed. Als klant heb je snel een beeld van wat de zaak aanbiedt. Daarbij twee grote tafels waar de proeverij plaats zal vinden. Ook dat ziet er sfeervol en verzorgd uit. De heren hebben oog voor detail. Mooi. Er staan barkrukken om de tafels. Dus ik mag aanzitten. Nou, nou. Bij elke kruk een blaadje met glazen. Op het blaadje staat aangegeven wat we gaan proeven. De zaak heeft de proeverij een thema gegeven (whisky gerijpt in wijnvaten) en de whiskies zijn voorgeselecteerd. Ik vind het een leuk idee. Bij andere proeverijen worden vaak zoveel mogelijk bezoekers naar binnen geperst en moet je als klant maar zien hoe je bij de stands komt. En ben je daar eenmaal dan is het dringen, duwen en forceren om datgene te kunnen doen waarvoor je gekomen bent: whisky proeven. En dan heb ik het nog niet over de warmte gehad als je een relatief beperkte ruimte volpropt met mensen. Het maakt dat ik dit soort proeverij niet meer bezoek. Of er voor zorg dat ik meteen bij opening binnen ben en snel weer vertrek als de tent volloopt. Natuurlijk, bij dergelijke proeverijen proef je lukraak wat de stands aanbieden en is de entreeprijs laag. Bij de proeverij van Whisqy.com proef je wat de zaak bedacht heeft en je betaalt een (flink) hoger prijskaartje. Maar er is over nagedacht. Eerst de whiskies met een lager alcoholpercentage en daarna de zwaardere. Slim. Dat vergelijkt beter. Als je er meteen als eerste een whisky met haast zestig procent alcohol inpleurt heeft het niet zoveel zin meer om daarna wat anders te proeven. Want dat proeft dan als water, ongeveer.

De heren van Whisqy.com geven uitvoerig uitleg over elke te proeven whisky. Interessant en informatief. Ik leer weer wat bij. Maar toegegeven, al die smaaknuances waar de zogenaamde expert het over heeft, tonen van dit en tonen van dat, ik herken het meestal niet. Het zal me ook jeuken eigenlijk. Ja, het verschil tussen Peated en non-Peated. Maar dat herkent iedereen. Het is uiterst simpel, ik vind het lekker…of niet. Punt. We krijgen hapjes, worst, kaas, enzovoort gepresenteerd. Ik vind het attent en het maakt een proeverij leuker. Het wordt dan echt een avondje uit. In totaal zijn er naar schatting dertig mensen aanwezig. Dat is overzichtelijk en het maakt dat je gemakkelijk een praatje maakt, mede ook door de gemoedelijke en amicale sfeer. Ik vermaak me prima. Na afloop koop ik de geproefde Arran Marsala Cask. Smaakt uitstekend en ik kende hem nog niet. Olga geappt en ze rijdt me naar huis. Nee, apelazerus ben ik niet. Moet ook niet. Het moet wel leuk blijven. Maar als ik zou moeten blazen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.