Whisky, het is even doordrinken. En hoe het begon.

  • Glendronach15port (Large)
  • Glendronach15 (Large)
  • GlendronachCask (Large)
  • Macallan10 (Large)
  • Glendronach18 (Large)
  • Taketsuru12 (Large)
  • Graigellachie12 (Large)
  • Glenfarclas12 (Large)
  • Glengoyne12 (Large)
  • RoyalLochnagar12 (Large)
  • Glenfiddich12 (Large)
  • Glendronach12 (Large)
  • Hakushu
  • Jura10 (Large)
  • BalBlair04
  • Tomintoul10 (Large)
  • Dalwhinnie15 (Large)
  • GlenmorangieOriginal10 (Large)
  • CognacXO (Large)
  • Glengoyne10 (Large)
  • Glenfarclas15 (Large)
  • GlenClassaugh (Large)
  • Hakushu12 (Large)
  • Benriach17Rioja (Large)
  • Tomatin12 (Large)
  • TyrConnell (Large)
  • Tomintoul12 (Large)
  • Glengoyne15gold (Large)
  • HighlandPark12 (Large)
  • Yamazaki10 (Large)

Hoe het begon…

Pakweg zes jaar geleden vroeg een buurman of ik meeging naar het Leids Whiskyfestival. Dat leek me gezellig. Eerder had ik al eens een whisky geprobeerd, een Laphroaig. Daar droom ik nog wel eens van als ik zwaar getafeld heb. Het spul ruikt naar Dettol en zo smaakt het ook. Bah. Inmiddels weet ik dat Laphroaig een zogenaamde peated whisky is. In goed Nederlands: een rokerige whisky. En dat Laphroaig een veel geroemde whisky is. Niet heel goedkoop ook. Ik weet nu dus ook dat zulk spul niet aan mij besteed is. Ik ga meer voor de vanille, caramelachige whiskies. Want die blijken er ook te zijn. In grote getale. Heerlijk. De conclusie, whisky is een wereld op zich. Je komt er gaandeweg achter dat whiskies enorm in smaak verschillen. En het drinkt leuker dan frisdrank.

Nu, jaren later, heb ik de nodige glaasjes weggedronken, en een enkele cognac. Een mooie fles zonder doos is een halve fles, dus had ik de gewoonte om die dozen, kokers eigenlijk, te bewaren. Het zijn soms hele kunstwerkjes. Totdat iemand roept dat het een stofbende wordt, wat wel een beetje waar is, en dan rijst de vraag, wat doe ik met die dingen. Nou, fotograferen is een goede optie. Waarvan aktie. Het resultaat zie je hieronder. En inderdaad, dit zijn allemaal vanille, caramelachtige, iets zoetige whiskies. Mijn absolute favoriet: de Glendronach, maakt niet uit welke, alhoewel die van 18 en 21 jaar toch wel buitengewoon zijn. Ook héél prettig: Japanse whiskies. Echt waar. Probeer bijvoorbeeld een Taketsuru. Enig nadeel, vanwege valutakoersen zijn ze prijzig. Dat dan weer wel.

Glengoyne10 whisky CognacXO (Large) GlenmorangieOriginal10 whisky Dalwhinnie15 whisky Tomintoul10 whisky Glengoyne12 whisky RoyalLochnagar12 whisky Glenfiddich12 whisky Glendronach12 whisky Jura10 (Large) Glenfarclas12 (Large) Graigellachie12 (Large) Taketsuru12 (Large) Glendronach18 (Large) Macallan10 (Large) GlendronachCask (Large) Glendronach15 (Large) Glendronach15port (Large)
Tomintoul12 (Large) TyrConnell (Large) Tomatin12 (Large) Benriach17Rioja (Large) Hakushu12 (Large) GlenClassaugh (Large) Glenfarclas15 (Large)

Yamazaki10 (Large) HighlandPark12 (Large) Glengoyne15gold (Large)BalBlair04Hakushu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.