Ik wil een website!

Deel 1 van “Ik wil een website”.

Je wilt een website. Prachtig. Maar waarom eigenlijk? Voor een bedrijf is het een verplichting. Als je als bedrijf geen site op internet hebt dan tel je niet mee. Dan kost het je gewoon klanten. Want klanten, zeker de jongere generatie (ik ga niet definiëren wat “jonger” betekent in deze context), zoeken eerst op internet. Per definitie. Ik ook. Maar een particulier met een website is onzin. Tenzij je het als hobby ziet. Of iets te melden of te tonen hebt waarvan je denkt dat anderen dat misschien aardig of interessant vinden. Of als je gewoon wilt weten hoe websites in elkaar zitten. Of als je gewoon een beetje creatief wilt zijn. De laatste paar redenen zijn op mij van toepassing. Het resultaat hiervan heb je nu voor je neus. Nee, dit resultaat is niet volledig door mij zelf in elkaar geknutseld. Het is dit Theme dat ik voor een habbekrats gekocht heb en daarna vrij stevig onderhanden heb genomen (= de PHP-code aangepast) om te voldoen aan mijn eigen wensen. Maar keihard noodzakelijk is dit niet. Je kunt een thema uiteraard ook toepassen zonder eraan te sleutelen. En tenslotte heb ik het Thema aangevuld met diverse nuttige Plugins die extra functionaliteit toevoegen.

Zelf bouwen of….

Oké. Je wilt een website en je wilt iets met de techniek erachter. Dan wat? Helemaal zelf bouwen? Ja, dat kan. Je bedenkt een naam voor je site en dat is al lastig genoeg. Voor een bedrijf is dit een eitje: de naam van het bedrijf. Maar als particulier? Ik gebruik mijn eigen naam en de keuze hiervoor was een zware bevalling, want hoe megalomaan is het om je eigen naam pontificaal te gebruiken? Maar goed, de horde is genomen en het staat er nu eenmaal. De naam registreer je via een provider (je eigen URL), je huurt voor een paar knaken per jaar een beetje serverruimte bij die provider, die biedt je ook wat ondersteuning voor je site (FTP moet en is altijd standaard, MySQL en PHP zijn bijna een voorwaarde) en je bent klaar voor de start. Dan volgt de zwaarste beslissing van je leven: hoe moet die site eruit gaan zien? Oef, moeilijk. Dit is voer voor de echte creatievelingen onder ons, de webdesigners. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Je kunt natuurlijk met HTML5 een verzameling tags op een logische manier op een rijtje zetten, er wat tekst in knallen, de paar pagina’s met hyperlinks aan elkaar rijgen en de boel uploaden. Dat werkt. Piece of cake, is in no-time klaar. Maar het ziet er niet uit. Dan ga je dus met opmaak aan de gang. CSS toepassen. Luistert nogal nauw en is iets meer werk, maar prima te doen. Je bekijkt het resultaat. Iets beter, maar…is dit nou wat ik zoek? En elke keer zo’n pagina bakken en uploaden? Kan dat niet handiger? Jawel, dat kan.

WordPress

Niemand bouwt zelf nog een website. Waarom zou je? Er bestaan legio CMS’en (Content Management Systems) die gratis te downloaden zijn. Of je doet het helemaal online met een websitegenerator in de Cloud. Kan ook. Met zo’n CMS kies je gewoon een layout die er prettig uitziet (ook lastig: er zijn er honderden), je kiest een structuur (menu’s, indeling) en je kan meteen los met waar het werkelijk om gaat: de inhoud. Véél makkelijker. Tenzij de gekozen layout toch niet helemaal naar je zin is en je iets wilt aanpassen. Ook dat kan en dan wordt het weer spannend. Maar ook leuker. Vind ik.

Deze site (feitelijk een blog) is gebouwd met de populairste CMS die er is (zo wordt beweerd): WordPress, maar er zijn er veel meer. WordPress is gratis te downloaden, honderden gratis thema’s (layout) beschikbaar, honderden gratis plugins om de functionaliteit nog verder uit te breiden. Stabiel als Alcatraz. De halve websitewereld gebruikt het dus maximale support, waarom nog moeilijk doen? Toegegeven, erg origineel is het niet, maar who cares? Meehuilen met de wolven in het bos kan heel comfortabel zijn. Maar ik wil wèl graag weten wat er aan de achterkant gebeurt bij een site o.b.v. WordPress. Het is immers een deel van de hobby. Die belevenissen vind je in deel 2.

Alle ik-wil-een-website berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.