Catalonië, in Solsona (7)

Een saaie dag, voor het grootste deel dan. Gisteren leerde ik van de reisleider dat deze hele week niet door ANWB-Promotor is georganiseerd maar door het Catalaans verkeersburo. Die wil erg graag Catalonië promoten. Daarvoor is een campagne gestart om met name motorrijders naar de streek te krijgen. Waarom speciaal motorrijders? Omdat de gemiddelde leeftijd van de moderne motorrijder naar de tachtig begint te lopen en dat is de groep waar dus het geld zit. De hotels, routes, alles is door dat verkeersburo geregeld. Het enige dat de ANWB doet is de boel doorverkopen. Waarvoor vertel ik dit? Omdat het vandaag een saaie dag was. Met uitzondering van de laatste tachtig kilometer dan. Hoezo saai? Nou, Spanje heeft een coureur in de MotoGP rondrijden, Marc Marquez, een opgeblazen kikker die het leven van Valentino Rossi zuur maakt, en Marcje woont in Cervera. Of heeft er gewoond. En dus dacht het Catalaans verkeersburo: “die Nederlandse motorrijders vinden dat vast leuk”. Nou, echt niet! Dus de route gaat helemaal omlaag door het Spaanse platteland, waar ik geen reet aan vind, naar Cervera, dan dwars door een woonwijk met grauwe woonblokken waar Marcje ongetwijfeld het levenslicht heeft aanschouwd, en dan weer omhoog terug naar de Pyreneeën door datzelfde saaie platteland. Dat Marcje die woonwijk heel snel verlaten heeft op zijn brommertje is goed te begrijpen. Bah, wat een deprimerend gebeuren. Er staat ook nergens in die wijk een bordje “hier is Marc Marquez verwekt” dus je wordt er niks wijzer. Niet dat ik van plan ben om een kopje thee bij zijn ouders te gaan drinken natuurlijk. Opzouten! Marcje kan mijn zak opblazen! Het pijpje hangt erbij. Zo, dat ben ik kwijt.

Die saaie wegen maakt het wél mogelijk om een stief tempo te houden. Ik doe ze met honderdvijftig per uur want dan ben ik er vlug vanaf. Oh ja, ergens moeten we ook nog langs een motormuseum. Daar doe ik een bakkie. Voor het bakkie moet ik naar binnen en ik zie de kaartjesbalie voor het museum. Achter een grote ruit zie ik de oude meuk staan. Even snel kijken…ja….gezien, klaar. Zo’n oude Adler uit 1920 is voor mij een duidelijk verhaal. Hij rammelt, stinkt, lekt olie en rijdt voor geen meter. Als ik in 1920 zou zijn geboren dan was ik nooit motorrijder geworden.

De laatste tachtig kilometer van de route draai ik de doorgaande weg af en mag ik een kloof in. De weg slingert omhoog een pas op. En hier is het wél genieten. Ik doe het op mijn dooie gemak en stop op veel plekken om naar het adembenemende uitzicht te kijken en foto’s te maken. Schitterend. Hier hou ik nou van. Bergen is toch echt mijn ding. Een stuk verder word ik ingehaald door een viertal Nederlandse motorrijders die er flink de sokken in hebben. Er zit ook een Ducati Multistrada tussen dus ik denk meteen “Hééé, dat is Hans”. Leuk. Ik haak aan en ga achter het viertal mee. Gooien en smijten. Prima. Vind ik goed. Kan ik ook. Dan, bij een rotonde, zegt mijn TomTom dat ik rechtsaf moet terwijl de mannen vóór me linksaf slaan. “Dan zijn ze toch niet van ons”, denk ik. Nou, dan maar niet. Maar na de rotonde wordt de weg alleen maar beter. Breed, asfalt als een biljartlaken, lange doordraaiende bochten. Tijd om de steppies aan de grond te rijden.

Om half twee, na tweehonderdveertig kilometer, sta ik in Solsona bij het volgende hotel voor de deur. Erg vroeg. Nou, dan heb ik een relaxmiddag. Is ook wel eens lekker. Spullen op de kamer, douchen, biertje, stukkie schrijven. Geen zwembad deze keer, da’s weer een minpuntje. Maar ik overleef het wel. Leuk hoor, zo’n vakantie.

Morgen verder…..

Alle berichten Catalonië

Solsona (4) (Large) Solsona (3) (Large) Solsona Hotel20160624_122000 (Large)DSC_6779 (Large)DSC_6780 (Large)DSC_6785 (Large)DSC_6788 (Large)DSC_6789 (Large)DSC_6790 (Large)DSC_6782 (Large)DSC_6784 (Large)DSC_6786 (Large)2016-07-02 11_17_02-MyRoute-app WEB

2 reacties

  1. El Ranxo schreef:

    Juist en deze 4 NL motorrijders komen dus vanaf onze B&B El Ranxo waar nu weer 6 andere NL motorijders zijn gearriveerd die hier komende 5 dagen door Catalunya zullen trekken…..
    Meer info: http://www.elranxo.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.